Etusivu > seminaarit > Ystävyyttä ja yhteistyötä 15 vuotta

Ystävyyttä ja yhteistyötä 15 vuotta

02.10.2008

Alla seminaariesitelmän kuvat , tekstit Seppo Kannelsuon seuran historiikista.

Helsinki-Tallinna-seura ry. perustettiin 21.1.1992. Perustamisen taustalla oli Viron uudelleen itsenäistyminen ja vahva halu auttaa veljeskansaa. Helsingin kaupungin silloinen henkilöstöjohtaja Martti Asunmaa sai tehtäväkierron aikana ajatuksen luoda ja lisätä naapurimaiden pääkaupunkien henkilökuntien yhteistoimintaa.

Samoihin aikoihin myös Tallinnan kaupungin henkilöstö oli perustamassa omaa Sõprus-klubiaan. Tallinn- Helsingi-sõprusklubi jäsenistö kuuluu Tallinnan kaupungin henkilöstöön. Heidän kanssaan yhdessä olemme kehittäneet ja luoneet henkilösuhteita kaupunkiemme eri laitoksien ja virastojen välillä.

Seuramme oli myös perustamassa Tallinna-keskus yhdistystä Helsinkiin. Tarkoituksena oli ylläpitää yhteisiä toimitiloja Tallinnan ja Viroon suuntautuvalla yhdistys- ja yritystoiminnalla. Toimitilojen vuokraamisessa ja tarjonnan hankaluuksien vuoksi toiminta jouduttiin lopettamaan vuonna 1999.

Helsinki-talo saatiin vuokrattua Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Talo olikin vuosia yhdistyksemme jäsenten halpana majoitus-, kurssi- ja saunatilana Uus-kadulla. Talon käyttövuokrauksen loputtua olemme joutuneet tekemään erilasia uusia sopimuksia majoitustilojen saamiseksi jäsenistön käyttöön.

Seuramme sai vuonna 1992 vuokrattua kaupungilta Laajasalosta vanhan Furuvik-nimisen puuhuvilan piharakennuksineen. Kiinteistö kunnostettiin yhdistyksemme toimintakeskukseksi ja tilat sopivat erinomaisesti kokous- tapaamis- ja juhlapaikaksi. Järjestämme huvila-alueella kesäisin sõprusklubilaisten kanssa lastenleirejä, johon osallistuu lapsia sekä Helsingistä  että Tallinnasta.

Nykyisin seuramme tarjoaa n. 250 jäsenelleen talviuintimahdollisuuden ranta-saunoineen meren äärellä. Tätä hyistä ja virkistävää aktiviteettiä käyttää n. 60 seuramme urhoollista uimaria.

Pyöräretket Virossa ovat saaneet myös oman vankan kannattajajoukkonsa sekä Suomesta että Virosta. Keväiselle retkelle eri puolille Viroa osallistuu n. 25 henkilöä.

Taiteiden yö-tapahtuma elokuun lopulla on ollut seuran toiminnassa lähes tapahtuman alusta alkaen.  Naapurit kohtaavat-teemalla on järjestetty erilaisia tutustumistapahtumia virolaiseen ruoka-, taide- ja musiikkikulttuureihin.

Seuramme muuna toimintana on jäsenistölle järjestettävät kulttuurimatkat ja erilaiset taideleirit.

Tulevaisuuden suurimpina haasteina näemme toiminnan alkuaikojen aktiivisuuden muuttumisen ja jäsenistömme vanhenemisen. Toisaalta mm. yhteyksien saaminen on huomattavasti helpottunut 90-luvun tilanteesta. Alkuaikojen keräys- ja avustustoiminnan muuttaminen yleiskeräyksistä enemmän kohdekohtaisiksi on nyt ajankohtaista ja perustelua.

Toinen suuri haaste on Viro-seurojen yhteistoiminnan aikaansaaminen ja uusien toimivien verkostojen rakentaminen. Yhteistoiminnassa on jo päästy hyvään alkuun esim. Taiteiden yö-tapahtumassa. Mukaan ovat tulleet Suomen Viroyhdistyksien liitto sekä Viljandin ystävät ja tämän vuoden tapahtumaan toivomme saavamme mukaan lisää paikallisia yhdistyksiä.

Mainokset
Kategoriat:seminaarit
%d bloggers like this: